Az Üveghegyeken is túl - hetedik rész

 

Az Irkutszktól tartó, szinte folyamatos rossz idő a kirándulás tizennegyedik napján (2009. június 19 péntek) szemernyit se javul. Habarovszk központjától kissé északra, a nagy folyón látszólag két hete ugyanazok az uszályok horgonyoznak, tulajdonosaik nem sietnek a használatbavételükkel. A hely mennyiségéből következtetve persze nem valószínű, hogy bele kell rokkanniuk a parkolási díj fizetésébe...
A Habarovszk-2 állomás kezdőponti (északi) bejáratának közelében kialakított, aszfaltburkolatú, magas oldalperonos Jubilejnaja megállóhoz (8527.5) vitetem magamat. A Junoszty utca közúti felüljárójáról (8527.920) elővárosi - szerelvénye a hatrészesre összeállított ED9t-0014 -, a közeli ipartelepet kiszolgáló TEM2k-6475 és VL80sz triós szénvonat kapható lencsevégre. (A TEM2-es és két magánvasúti magasoldalfalúja által bejárt, faaljas sínpár Habarovszk-2 váltókörzetétől ágazik az Amúr irányába, nyugatra - kezdőpont felé nézve balra.)

A Transzszib ezen a szakaszon kétvágányú, hézagnélküli, betonaljas, KB-s, a felsővezetékrendszert pörgetett vasbeton tartóoszlopokkal és rúdszigetelős konzolokkal szerelték, de a tartósodrony függesztésénél beiktattak egy külön szigetelőelemet. A tartóoszlopok aljára festett "színkódban" itt már két fehér csíkot veszünk észre. A felüljárótól délre (végpont felé) veszi kezdetét a Távol-Keleti Vasút legnagyobb rendezőjét magába foglaló Habarovszk-2, és tart egészen a város déli végében található Szuvorov utca felüljárójáig. Az állomás északi részére került az 1936-ban megnyílt, ma tehervonati villanygépeket, villamos motorvonatokat, vonali és tolató dízelmozdonyokat üzemeltető TCs-2 telephely. A rendező két gurítódombbal működik.
Egy adagnyi önürítős élén csitai trió feszít. A rendezőről tartályvonat indul háromszekciósra kábelezett VL80sz-szel, hidegen besorozott, kék színű 3TE10m-mel - bár kifejezett hidegmenetről nem beszélhetünk, ugyanis az egyik szekciót beindították, talán a kellemetlen időben fázik a kísérőszemélyzet. Száz üres magasoldalfalú vág neki a hosszú útnak, szintén villanygép trióval - még a nagy folyón túli, dombvidéki-hegyvidéki vonalvezetés körülményei között sincs szükség ilyen könnyű vonathoz a három szekcióra, de a következő feladat majd nyilván rakott elegy lesz. A szelvényszámozás szerinti jobbon rakott magasoldalfalúakat továbbít a 310+310+314 összeállítású VL80sz.
Feljebb, a Marx Károly utca hídjánál Magdagacsi telephely VL80sz triója gurul gépmenetben a rendezőre. Térközre mögötte hasonló háromszekciós halad, Mogocsa állományából - igazán bevárhatták volna egymást egy hatásosabb fotó kedvéért...
A Távol-Keleti Vasút múzeuma Habarovszk-1 közelében, panelházas területen található, szilikáttégla falú, vasbeton szerkezetű, ötszintes lakóház melléképületében. Egyik szárnyában repülőjegyeket árusítanak, a másikban üzemel a múzeum, de csak elvi síkon. A megfelelő ajtón becsengetve csodálkozó arckifejezésű hölgy fogad, aki szinte el se hiszi, hogy épp a vasúti témájú kiállítást keresem. - A tárlat rendezés alatt áll - mentegetőzik, közben felajánlja Habarovszk többi múzeumát mint sokkal érdekesebbeket. Valószínűbb persze, hogy nem a tárlatot rendezgetik buzgón, hanem az utolsó, kósza látogató valamikor 1975 táján csengethetett be, azóta ki tudja, mit művelnek a hivatalosan múzeumi célokat szolgáló helyiségekben... Ígyhát múzeumlátogatás helyett a nagyállomási villamoshuroknál fotózom végig a közlekedési társaság eszközeit (sorrendben: RVZ-6M2, két KTM8, LM99).
A következő műsorszám a habarovszki gyermekvasút. Közösségi közlekedési eszközökkel a déli fejállomása, Pionyerszkaja közelíthető meg kényelmesebben, kis park található itt, illetve a forgalmi szolgálat elhelyezését, az ifjú vasutasok oktatását, felkészítését célzó, egészen komoly épület. A pénztárat külön faházikóban találjuk. Szerencsére nem fogtam ki üzemszünetet - az hétfőn van -, ígyhát nemsokára kipróbálhatom a létesítményt működés közben. Napi nyolc vonatpárral dolgoznak, ami a pajtások foglalkoztatása szempontjából biztosan megfelelő, az utasközönséget elnézve azonban sok, mint ahogy a vonatba sorozott, öt személykocsi is túlméretezett.
Pionyerszkaján két mozdonyt állítottak ki szoborként. A 6421-es pályaszámú, négycsatlós gőzmozdonyt 1932-ben építették, a Távol-Keleten szolgált erdőgazdaságoknál, 1960-ban hozták a gyermekvasútra, ahol 1967-ben adta át helyét az 1986-ban TU7-esekre cserélt TU2-243-asnak és társának. A két szobor együttesen elmesélheti a kisvasút történetének nagyobbik részét. A tipikus szovjet sztori 1958-ban kezdődött, amikoris úgymond az ifjúkomszomolisták kezdeményezésére, Habarovszk századik évfordulójának tiszteletére, a város északkeleti részén működő szovhoz (állami gazdaság) területén 750 milliméteres nyomtávú, 600 méter hosszú körpályát létesítettek. Kis dízelmozdony biztosította a vonóerőt négy favázas kocsi továbbításához. Mire a dízelmozdonyt leváltotta a gőzös, a vonalvezetést módosították, 3,3 kilométeresre növelték és két fejállomással látták el. 1965-ben négy lengyel Pafawag kocsit helyeztek üzembe, a gőzmozdony nyugdíjazásával és két TU2 beszerzésével közel párhuzamosan Pionyerszkaja északabbra került - a mai helyére -, ezzel 2,5 kilométernyire zsugorodott a vasút. 1986-ban érkezett a mai napig közlekedő két TU7-es (2611 és 2612), valamint a gyemihovói gyártású PV051 személykocsik. 2000-ben álltak neki a teljes felépítménycserének (R50 sínekkel), a biztosítóberendezés és más létesítmények korszerűsítésének. Az állomások fényjelzősek, elektromos váltóállítással, és némileg öncélúan, bár szemléltetésként azért valamennyire érthető módon, önműködő térközbiztosítással látták el a nyíltvonalat.
A Pionyerszkaja végponti váltókörzetét határoló, betonelemes burkolatú, nem biztosított gyalogosátjárótól fotózom a Jubilejnaja felől érkező vonatot. TU7-2612 mögött a 63 72, 62 26, 62 27, 61 93, 62 28 pályaszámú kocsik sorakoznak fel. Valamennyi gondozott állapotú, nem hiányzik róluk a tulajdonos RZsD-re, illetve annak Távol-Keleti Vasútjára utaló felirat, az iránytábla helyén pedig a vonat neve szerepel, "Orljonok". A 2+2 üléselrendezésű PV051-esek, bár 1986-ban álltak szolgálatba, egy évvel korábban jutottak ki a gyárkapun, onnan, ahol a Szovjetúnió felbomlását követően nagyvasúti villamos motorvonatokat kezdtek kibocsátani, az orosz piac számára lényegében megszűnt Rigai Vagongyár (RVR) helyett.
A felépítmény tehát R50 sínrendszerű, faaljakat és fővonali, nagyfelületű alátétlemezes, féligszétválasztott sínszeges leerősítést alkalmaztak, persze kevesebb sínszeggel, mert ekkora terhelés mellett mind az ötnek illetve hatnak a beverése felesleges. Az ágyazati anyag zúzottkő, bár a nagyvasúton szokásosnál valamivel kisebb, 20-30 milliméter körüli frakciójú. A sínhossz 12,5 méter, a vízszintes kapcsolószerek hatlyukú laposhevederek. Az alátétlemezek és az aljak legalább részben vissznyereményezettek, a sínanyag azonban új, és ilyen csekély használat mellett akár a következő évszázadig is gond nélkül kitarthat.

Pionyerszkaja térkőburkolatú, alacsony oldalperonos első átmenőjén bonyolítják az utascseréket, a második átmenőt mozdonykörüljárásra használják, az állomás kezdőponti végében rövid csonkát fektettek, ugyanitt fedett oktatókert található, szemléltetőeszközként kialakított gőzmozdony makettel, belsőégésű motorral, önműködő vonókészülékkel, futómű-alkatrészekkel, kitérő-alkatrészekkel. Az utastájékoztatás élőhangos, a mikrofonnál ülő ifjú vasutas persze mindent bemond, amit csak tud: ki a vezér, ki a segéd, ki hozta a kávét a forgalmi szolgálattevőnek, közben vagy ötször figyelmezteti az utasközönséget (jelen esetben egyedül engem) a vonat- és tolatómozgásokra, a kijelölt közlekedőutak igénybevételére és a szemetelés tilalmára. A gyerekek számos munkakört betöltenek, a hang-, fény-, és kézijelzések tömkelegét az abszolút szabályoson jócskán túltevő, erős teatralitásba hajló módon alkalmazzák. Igaz, a teatralitásban éllovas Japán és Kína nincs messze, tehát vastag a táptalaj a karikaturisztikus jegyekhez.

Az utasok halmazát ugyan rajtam kívül más nem képviseli, személyzetből azonban akad bőven. Kisebbecske és nagyobbacska lányok, fiúk, ki szolgálatban, ki csak úgy, talán két szolgálat között, talán a szolgálatban lévők barátjaként, osztálytársaként. Elindulunk. A kocsikban elég hangosan szólnak a klasszikus gyerekdalocskák, megadva a szovjet-giccs alaphangulatot, már csak a félliteres fehér sörösüvegbe töltött limonad (Bambi, szovjet módra) és mondjuk egy glazirovannij szirok (Túró rudi, szovjet módra, de meg kell hagyni, sokkal jobb) hiányzik a beteljesüléshez. A váltókörzetet megfejelő, nem biztosított gyalogosátjárón túl bal ívet veszünk, párhuzamosan fut a vonal a Krasznodarszkaja utcával. A balunkon helyet foglaló kórházhoz vezető utak a vasutat rendre fénysorompós, illetve őrzött, fény- és motoros sorompós útátjáróban metszik. Utóbbinak egy ügyes autós nemrég letörte a sorompókarját. A felnőtt útátjáró-őrrel együtt vagy négy pajtás mutatja összecsavart sárga zászlóval, hogy a pályára engedélyezett, illetve a biztosítóberendezés által jelzett sebességű továbbhaladásnak nincs akadálya. A második útátjáróhoz, a kórházat kiszolgáló buszmegálló mellé illesztették az aszfaltozott oldalperonos Ozjornaja táblás megállóhelyet. Utascsere nincs.
Bal ívet veszünk, a végében - még mindig a kórházhoz vezető utak egyikének keresztezésében - fénysorompós, kéziműködtetésű sorompóval kiegészített átjáró következik Junoszty őrhelyen, itt is van felnőtt és gyerekvasutas személyzet. Jobbra ház épül, baloldalt lakótelep paneldzsungele csúfoskodik, a vasút felett távfűtés-csövek tekeregnek - a város igencsak körbenőtte a kisvasutat, abszolút nem való már ebbe a környezetbe. Zöldterületből nem kevés akad a házak közt, némelyik épület megüti a tűrhető szintet, de a pozitív összhatáshoz mindez nem elég. 25-30 km/h-val haladunk, a vezér nem takarékoskodik a légsíppal, ezt tehát az ittlakóknak napi tizenhat alkalommal kell hallgatniuk, és a megszokás vagy megszökés közül az első valószínűleg kevésbé játszik, miután nem éppen gazdagék laknak errefelé. Az aszfaltburkolatú oldalperonos Szovhoznaja táblás megállóhely (Ozjornajával azonos módon az utasperon a jobb oldalra került) kezdőponti peronvégét őrzött, fény- és kéziműködtetésű sorompós útátjáró határolja.

Az utolsó háznál elhaladunk Jubilejnaja fény bejárati jelzője mellett. Az állomás elrendezése Pionyerszkajához hasonló, azonban nem térköves, hanem aszfaltburkolatú az oldalperonja; épülete - tekintve, hogy csak a forgalmi szolgálat munkahelyét és a pénztárt tartalmazza - jóval kisebb, egyszintes, szürke fém díszléc burkolatú. A végponti végében (1.9) az egybecsatlakozó vágány befut a kerítéssel körbevett telephelyre. A vasútüzem vezetője itt tartózkodik, váltok vele pár szót a visszaindulásig. Elmondja, hogy jelenleg két TU7-esük és hat kocsijuk van, ebből egy mozdonyt és egy kocsit a fűtőház területén pihentetnek. A felújítási munkák lezárásaként Pionyerszkaján, a főépületben pihenőszobákat alakítottak ki, az alapkő-letételi eseményen a menedzsment tagjai közül Zaicsenko, a Távol-Keleti Vasút vezetője, valamint Jakunyin, az RZsD elnöke vett részt. Mindketten forró kézszorítással búcsúztak emberünktől, aki nevetve hozzáteszi, hogy ezután egy hétig nem mosott kezet. A prominens személyek látogatását követően gyorsan beadták igényüket a járműpark lecserélésére, kértek két mozdonyt (TU7a) és új kocsikat. Sajnos csak egy mozdonyt kapnak, kocsik pedig egyelőre nem jönnek. Válaszolhatnék, hogy a világon elég sok helyen örömükben ugrálnának az üzemvezetők, ha két és fél kilométernyi, nevesincs játékvasúton huszonöt éves, jól karbantartott, alkatrészekkel ellátott technikával kellene dolgozniuk - de nem teszem, hiszen beszélgetőpartnerem nyilván meg van róla győződve: neki ide ennél igenis újabbra van szüksége. És igaza van a maga szemszögéből, mert ha a Kelet-Szibériai Vasút 750 milliméteres nyomtávú terepasztalán lehet automatikus járművezetés, akkor a Távol-Keleti Vasút játszóházában miért nem lehet új dízelgép és kocsi?
Pionyerszkajára visszatérve még lekapom a pihenőhelyiségek kialakításával kapcsolatos eseményt megörökítő táblát, illetve az oktatóteremben a kisvasút sematikus ábráját - nem, ne ilyen félkör alakúnak képzeljük el, nagyjából ugyanis végig délről halad északra, csak a valódit jobban közelítő rajzon a hosszan elnyúló vasút mellé biztos nehezebb lett volna elhelyezni a szöveges információkat. (Mellesleg megtudhatjuk belőlük, hogy a két végállomás között tíz perc a menettartam.)
A soronkövetkező, tizenötödik nap (2009. június 20., szombat) rosszabb az előzőnél. A meteorológiai jelentés szerint zuhogó esővel lehet számolni vasárnapig, sőt, a város még szerencsésnek mondhatja magát, mert Kína felől, valamint északkeletről egy-egy front mozgott egymással szemben, ám Habarovszkot végül elkerülte a viharos széllel és jégesővel járó, égi összecsapás. A Komszomolszkaja téren és más helyszíneken rendezendő, estétől vasárnap hajnali háromig tartó középiskolai tanévzáró ünnepség ("kibocsátó ünnepség") lebonyolítói legalább egy kicsit fellélegezhetnek. A meglepetéseket nem kedvelők esőköpenybe burkolózva, a bátrabbak könnyebb öltözékben munkálkodnak a templom mellett, a könnyűszerkezetes színpad és nézőtér összeszerelésén. Az utcabál miatt fémkorlátokkal zárják el a környéket az autóforgalom elől.

Befizetek egy sétahajókázásra - célom természetesen a vasúti híd fotózása a nagy folyó felől -, és amíg el nem érkezik az indulás ideje, jobb híján közösségi-közlekedem egyet. Érdekesen alakul a magánüzemeltetők kezében lévő midibuszok sorsa: még nem döntötték el, hogy buszhoz vagy marsrutkához hasonlítsanak-e jobban, ezért az egyiken van kalauz, a másikon a sofőrnek kell fizetni, ahol van kalauz, ott vagy mindenütt megállnak a járművek, vagy a kalauzzal közlendő a leszállás helye, és ő irányítja a sofőrt. A járműveken vizes emberek zsúfolódnak össze vizes buszokon és iránytaxikon, mindezt lemondó nyugalommal tűrik - valahogy a vonatból látott, a saját hátát nyalogató tehén jut róluk eszembe... A Moszkva-83 jelű, földgázüzemre átállított vízijármű időközben gyűjteni kezdte az utasokat. Három egyórás fordulót tesz délután, majd késő este ismét párat, akkor azonban már zenés-táncos műsorral szórakoztatják a közönséget. A kisebb kategóriát jelenleg 12 működő motoros képviseli, lassacskán fogynak, szezonról-szezonra pótlás nélkül esik ki egy-egy járat. A helyzet nem okoz különösebb gondot, ugyanis az utasok körülbelül ugyanebben az ütemben maradoznak el. Bár bizonyos mennyiségű hajóra középtávon is szükség lesz, tudniillik az Amúr szigetvilágának néhány közeli szigetén hétvégiházak épültek, márpedig oda kizárólag a vízen át vezet az út, hacsak nem kíván helikoptert vásárolni az egyszeri dácsatulajdonos. Döntő többségük esetében ez kevéssé valószínű, tehát amennyiben a hajóstársaság járművei teljesen elfogynának, a hoppon maradt dácsások vagy a motorcsónak-vásárláson, vagy a telek eladásán törhetik a fejüket. A motorcsónak sem volna egyszerű döntés, és nemcsak az ára miatt: az Amúrt a veszélyesebb folyók közé sorolják, 2009. első félévében például három zátonyrafutás fordult elő a közforgalmat bonyolító hajókkal.

A kikötési módszer sajátságos. A mólókat csak a nagyobb motorosok használják, a többi körülbelül 45 fokos szögbe fordulva, szabályosan nekiszalad a homokos partnak, az utascsere az orr felől leeresztett járópallón keresztül történik. Valószínűleg így előbb-utóbb elkopik a hajóorr lemezelése, de arra az esetre ott a derék hegesztőbrigád... A folyó sodrása jól érzékelhető, hiába ömlik szét kilométeres szélességűre (plusz a megszámlálhatatlan mennyiségű mellékág), a járművek elmozdulása ellen ezért védekezni kell, amit kevéssé takarékos, bár felettébb egyszerű módon oldanak meg: nem állítják le a motort, hanem kis csavarfordulattal, folyamatosan tolóerőt fejtenek ki, azaz feltámaszkodnak a homokra, amíg az utasközönség a pallón mozog.
A Moszkva-83 nekiindul kevés számú utasával - többnyire kisgyermekes családok a résztvevők. Az omszki, hasonló funkciójú sétahajóval ellentétben, itt nem érzi minden egyes apuka szent kötelességének, hogy az egy óra leforgása alatt a sárga földig leigya magát a büfé készletéből.

A kereskedelmi kikötőnél zajlik a munka, magasoldalfalú kocsikba rakodnak, illetve két, a rövid gépterénél csatolt TEM2 tartálykocsikat hoz. Távolabb, a folyó közepén hosszúkás gáztartályokkal felszerelkezett uszály tűnik fel - nem más, mint a sétahajók és menetrend szerinti "dácsajáratok" úszó üzemanyag-kútja. A vasúti hídon hatrészes elekricska gurul a nyugati partra, a kicsinek egyáltalán nem mondható jármű egészen eltűnik a hosszú rácsszerkezet belsejében...
...aztán komplett, VL80sz triós tehervonatok kaphatók lencsevégre, miközben sajnos mindjobban rázendít az eső.
A műsor végén kapitányunk két másik Moszkva osztályú között gondolta végrehajtani a partnak szaladós kikötési módszert, csakhogy a hely nem bizonyult különösebben bőségesnek, ugyanakkor a sodrás gyorsan módosítja a beállított 45 fokos irányt, ha a jármű nem tart ellene. Miután az orr elérte a homokot, mindjobban eltértünk a többiekkel párhuzamos helyzettől. A személyzet próbálkozott-próbálkozott, majd feladta, levette a gázt. A víz nyomban megtette a magáét és látni lehetett előre, hogy nekicsapódunk a szomszédnak, a Moszkva-75-ösnek. A jelenség hangos dörrenés kíséretében következett be - ha valaki nem kapaszkodik, eleshetett volna, de a minimális számú közönség épp ült -, mégsem történt semmiféle szerkezeti deformáció sem nálunk, sem a 75-ösnél. Úgy tűnik, gondoltak ilyesmire a tervezéskor. Bár kifoltozott horpadásoktól nem mentesek a járművek, úgyhogy előfordulnak ám itt keményebb elefántpuszik...

A Muravjov-Amurszkij gróf szobra közelében, a magas parton álló, halvány-fagylaltszínű épülethez márványtábla is tartozik, mely szerint 1918-ban, a polgárháború során a fehérgárdista csapatok úgymond vadállati módon kivégezték Ausztria-Magyarország hadseregének 16 katonai zenészét, akik szimpátiát éreztek a szovjethatalom iránt. A szöveghez természetesen hozzátehetők különféle megjegyzések, például hogy a nyilvánvalóan sajnálatos eset korántsem volt egyedüli a polgárháború során, és hogy a vadállati kivégzések a legkevésbé sem attól függenek, hogy a kivégzett mi iránt érez szimpátiát, illetve a kivégző milyen zászló alatt harcol, vagy tesz úgy, mintha harcolna.
Vasárnap (2009. június 21., a kirándulás tizenhatodik napján) reggel tolóhajók érkeztek és a tevékenységük következtében a folyó közepén parkoló uszályok mennyisége alaposan megcsappant. Sokáig nem nézhetem őket: lassacskán indulnom kell a reptérre. Bedobom a reggelimet, ezúttal nem svédasztalról, ugyanis ma étlapról lehet választani 300 rubeles értékig (az azon felüli részt kifizettetik). Csodálkozó tekintetemet a pincér rosszallásnak gondolja, gyorsan hoz egy listát, rajta tizennyolc vendég nevével - ennyien maradtunk a hétvégére, és ugye megértem, hogy tizennyolc főre svédasztalt berendezni nem más, mint anyagi csőd. Csita után szabadon. Ha már Csita, a válságkezelésnek rokon módját találták az itteniek. Előző éjjel fél tizenkettőkor csörgött a szombám telefonja és női hang érdeklődött, mit szólnék fiatal hölgy társaságához az ágyamban. A kéthetes feszített program végére a paplannak és a párnának lényegesen jobban örültem, ezért udvariasan elhárítottam a felajánlást.

Moszkváig, akárcsak idefelé, B767-300 a géptípus, és sajnos ugyanúgy teltházas, tehát hét órán keresztül szó sem lehet a végtagjaim kinyújtóztatásáról. A seremetyevói rendőrök első dolga igazoltatni a repülőn utazó, kaukázusi kinézetű társaságot - ennyit az egyenjogúságról... Mielőtt az 1-es terminálról az Aeroexpressz "kompjáratával" átbuszoznék a 2-esre, ismét fotót készítek az Il-18 szoborról, a két héttel korábbival szóról-szóra megegyező időjárási körülmények közepette. Míg az 1-esen a rendőrök lesték a kaukázusiakat, addig a 2-es terminálon az Orosz Migrációs Szolgálat emberei kínaiakat kapcsolnak le sorban. A checkin-idő elérkeztével végigjárom a kötelező stációkat, ahol az utolsónál keresztrefeszítés helyett a Malév üzemeltetésű B737-700 egyik ülését kapom. Bár a nemzetközi biztonsági rendszabályok további szigorodásával a keresztre szegezés is eljöhet még. A kétharmad házas telítettségű járat húszperces késéssel szállít Ferihegyre.

Vissza a hatodik rész eseményeire

Vissza az utazás főlapjára