Az Üveghegyeken is túl - ötödik rész

 

A kirándulás kilencedik napára - 2009.06.14., vasárnap - tiszta, bár kissé párás idő ígérkezik. Kisétálok a legközelebbi megállóba. Irkutszk keleti felében (az Angara folyásirány szerinti jobb partján) még annyi önkormányzati tulajdonú busz sincs, mint a nyugati oldalon; Gazellák és hasonszőrűek, koreai gyártású midibuszok, néhány régebbi Mercedes a választék a magánoknál. Irány a helyközi buszállomás, ahol reményeim szerint hamar akad egy Lisztvjanka faluba tartó iránytaxi. Így is van, száz rubelért enyém az utasokat gyűjtő Toyota egyik ülése. A város széléig kertek alatti stílusban közlekedünk, mellékutcáról mellékutcára csalinkázva és jó sok időt veszítve, aztán kiérünk az eleinte 2x2, később csak 2x1 sávos útra, sofőrünk padlóig nyomja a gázpedált, a nap mint nap hasonló bánásmódban részesülő mikrobusz pedig megteszi, amit tud. Egy óra tíz perc alatt teljesítjük a hatvanegynéhány kilométert, teltházasan, néhány megállót érintve, ahol a leszállók helyébe mindig akad új utas. A tökéletestől messze álló burkolatú közút az Angarával nagyjából párhuzamos, ebből adódik a hullámvasút-szerű vonalvezetése: a folyóba siető mellékvizek völgye váltja a soronkövetkező gerincet. Derék sofőrünk a lefulladás határáig nyúzza a motort hegymenetben, azzal nagylelkűen visszakapcsol, és a csúcspontról lefelé gyorsítva csupán akkor veszi le a lábát a gázról, amikor a Toyota erőforrása már-már a hűtőn keresztül szeretne távozni.
A Sámán-kő és a Lisztvennyicsnij-fok között - ahol a Bajkál felesleges vize az Angarába ömlik - felépült Lisztvjanka településről nem érdemes különösebb szót ejteni, úgyis megteszik az utazási irodák: idegenforgalomra berendezett műfaluval van dolgunk. Parti szakaszának erre alkalmas része kikötőként üzemel, persze könnyű kitalálni, hogy a helyi lakosság bevétele jobbára a kisebb-nagyobb sétahajók üzemeltetéséből, bérbeadásából származik. Szinte karnyújtásnyira, a torkolat túloldalán fekszik Port-Bajkál, avagy egyszerűen csak Bajkál. Amikor a Transzszib Irkutszkból, a folyó völgyében ideért, az első években (1900-1905) komp biztosította az összeköttetést Miszovaja állomásig. Onnan síneket fektettek Ulan-Ude irányába. Az építőket alaposan megizzasztó Port-Bajkál - Szljugyanka - Miszovaja szakasz - a híres Krugobajkalka, avagy Bajkál-körüli vasút - átadásával (1905) Port-Bajkál különleges szerepe megszűnt, az új, Andrianovszkij-gerincen átvezető nyomvonal (1946-1949) pedig voltaképp feleslegessé tette a régi Irkutszk-Szljugyanka összeköttetést, az Irkutszk - Bajkál szakasz el is tűnt a térképről. Bajkáltól Szljugyankáig mellékvonalként maradt ránk, és ha nincs az idegenforgalmi tényező, nagy valószínűséggel fokozatosan kimúlik. Mert igaz ugyan, hogy a tóparti kistelepülésekhez burkolt út nem vezet (részint burkolatlan sem), ám az ottlakók számára a víz legalább olyan jó infrastruktúrális eszköz, mint a vaspálya. A postai küldeményeket jelenleg vegyesvonattal szállítják hozzájuk - ha vonat nem járna, talán postahajó működne Irkutszktól.

Lisztvjankából naponta háromszor közlekedik komp Port-Bajkálba, a reggelit persze bőven lekéstem, nem is számítottam rá a terveimben. Az Internetes tájékoztatók információs irodát említenek, ezt megtaláltam, azonban az ajtó zárva, információs ember sehol. Hasztalanul hívom a megadott mobilszámokat. Márpedig odaát bizony tisztán kivehető a Bajkál állomáson őgyelgő "Krugobajkalszkij Expressz" szerelvénye, 11:30-as indulási idejéig sincs sok hátra. Ha utazni szeretnék vele, ideje hajót szereznem. Rákérdezek a mólón beszélgető, helyinek látszó emberekre, tudnak-e valamilyen vízijárművet Bajkálig. Egyikük máris vállalkozik, csak fel kell hívnia harmadik cimboráját, mert amaz a hajója külső oldalához kötött ki. A cimbora megjelenik, helyet cserélnek, közben megalkuszom: az elsőre mondott árat 2500 rubelre szorítom le. Így sem mondható túl barátinak, bár Moszkvában a reptérre visz ki ennyiért a taxi, no meg, nem hajókázom hetente a Bajkálon - szóval, beleegyezek. Tudni kell még, hogy a hajó kerül ennyibe, nem az én átszállításom. Öt-hat fős csoportnak, amekkorára az adott járművet méretezték, pontosan ugyanennyit kóstálna.
Nekiindulunk a nyugodt, tiszta vízfelületen. A tulaj irányba állítja a hajót és egyéb teendője nem lévén, kijön mellém a jármű orrába, ahonnan remekül fotózható a táj. Beszélgetünk, időnként készítek néhány képet - igazán pihentető időtöltés. Mesterségét 1969 óta művelő kapitányunk Port-Bajkálban született, édesapja lengyel származású, akit a háború végén deportáltak ide. Magyarokhoz még nem volt szerencséje, japánok, németek, angolok, sőt, lengyelek azonban már kipróbálták a hajóját.

A jármű hátsó részében ponyvával fedett, székekkel körbevett asztal, az elejében két pad és két kempingszék található, összességében az említett öt-hat fős társaságnak nyújthat akár többórás vagy egész estés kikapcsolódást a vízen, kevésbé kényelmes konfigurációban nyolcan-tízen ráférnek. A típust, ahogy elnéztem, kedvelik a helyi kisvállalkozók.
Az állomás fölé magasodó hegyen világítótornyot építettek a kompközlekedés beindításakor. A torony, akárcsak a két egykori komp, angol eredetű.
Tizenegy előtt öt perccel lépek partra Port-Bajkál területén, a kikötőben mindenféle rendeltetésű és állapotú vízialkalmatosság fogad, valamint elképesztő mennyiségű repülő rovar. A szúnyog- és kullancsriasztó szerek használata felettébb ajánlatos a tónál, máskülönben hamar elmegy a kedvünk a táj szemlélgetésétől, a tajgai kullancsoknak pedig állítólag a fele fertőzött - bár nem kizárt, hogy csak az írtószer-forgalmazók mondanak nagyot.
Keresztülvágva a szúnyogfelhőn, máris a síneknél termek. Az első átmenőn a hétrészesre (három motor, két vpk. és két mellék) összeállított, 2000-ben gyártott ED9mk-0029 készülődik. A menetrend 7032 számon említi, csütörtökön és vasárnap jár; párja, a 7031 pedig szerdán és szombaton. A fővonali szakaszon rendre 7037, 7038-ra változtatják számukat. A "Krugobajkalszkij Expressz" furcsa hibrid, amely turistavonatot és helyi vonatot egyesít magában. Utazási irodák gyűjtik az érdeklődőket - a vendégek egésznapos program keretében buszoznak, hajóznak és vonatoznak -, a lebonyolítást itteni utazási iroda végzi, a vasúti járművet és a személyzetet az üzemeltető RZsD-től bérlik. A lebonyolító irodát idegenvezető és amolyan "kirándulásvezető" képviseli. A hétből hat emelt komfortfokozatú kocsi áll a vendégek rendelkezésére, az elsőosztályon 2+2, a másodosztályon 2+3 üléselrendezéssel, büfétérrel kiegészítve. Az utasokat plafonra szerelt információs monitorok tájékoztatják mindenféléről, bár ez a gyakorlatban leginkább úgy fest, hogy elmondják, mi mindenért nem vállal felelősséget a lebonyolító iroda, például a halárusoktól vásárolt csemege minőségéért. A hetedik kocsi - pontosabban a négyes számú, középen - közönséges elővárosi kivitelű, azaz harmadosztályú, ide bárki felszállhat és végigutazhatja a távot, vagy annak tetszőleges szakaszát. Irkutszkig 134 rubelbe kerül a teljesárú, a személyzet minden technikai támogatást nélkülözve, kézzel megírt űrjegyen adja ki, főnökeik nyilván számoltak a korlátozott utazómennyiséggel. A múzeumvasút-szerű Bajkál - Szljugyanka szakaszon nincs felsővezeték, dízel előfogat szükséges, mégpedig olyan, amely a villamos motorvonat beüzemelt állapotában működő elektromos fogyasztókat, valamint a világítást az erre alkalmas csatláson át, aggregátról működtetni tudja. E célból a szljugyankai fűtőházban TEM2-esek állnak rendelkezésre. Mindjárt kettőt adtak belőlük: a classic 5419-es vontat, az 1978 utáni küllemű 6550-es az energiaellátásért felel. A Kelet-Szibériai Vasút egyúttal bemutatót tart munkamegosztásból, az 5419-es ugyanis irkutszki állagú, a szljugyankai külső szolgálati helyhez rendelve, a 6550-es pedig Ulan-Ude telephelyhez tartozik papíron. Szürke-kék-vörös, egyedi festésüket nevezhetjük Krugobajkalka-színtervnek. Szljugyankától Irkutszkig a villamos motorvonat végre életre kelhet, a TEM2-eseket a tóparton hagyja és gyorsított vonatként célozza meg a kelet-szibériai várost.

A menettartam szörnyen hangzik, Irkutszk-személyig tíz és fél óra - ebből majd' nyolc és fél órát krugobajkalkázunk, míg a többit, a fővonalon körülbelül a távolsági vonatok tempójában teljesítjük. A nyolc és fél óra a kőomlásveszélyesebb részek állandó lassújeleiből, a legfeljebb 40 km/h-t lehetővé tevő ívsugarakból adódik - sebaj, legalább alaposan megszemlélhető minden szikla -, és a tartósabb megállásokból. Titulálhatjuk ezeket fotómegállásnak, bár fotózáson és videózáson túl a vendégek idegenvezetésben részesülnek, sőt, strandolhatnak is egyet. A harmadosztályúra berendezett 4-es kocsi egyúttal a kísérőszemélyzet bázisa. A lebonyolító iroda elég vastagon fizethet, ugyanis hat fiatal, csinos és kevésbé csinos, az RZsD alkalmazásában álló leányzó sertepertél, az út első szakaszát sminkeléssel töltik, magukat és egymást festegetik, fésülgetik. Valamennyien névtáblát viselnek. A lebonyolító iroda emberei szintén, csakhogy a kirándulásvezető srác "Szergej" felirata inkább tévévetélkedőre emlékezteti az embert. Az RZsD-s lányok szólnak, hogy egyelőre foglaljak helyet a 4-esben, de ha lesz hely másutt, nyugodtan üljek át. Hely pedig lesz, mert a korábban szokásos vendéglétszámnak csupán a felét, körülbelül száz főt sikerült idecsábítani. A válságnak tudják be.
Bajkál állomás négy átmenővágányos féllíra, de csak a faaljas, R65 sínrendszerű 1. és 2. átmenőkön (a vonal "aktív" korában az átmenő fővágányokon) bonyolítanak forgalmat; a faaljas, R50 - illetve hasonló méretű, régebbi - sínrendszerű 3. és 4. használaton kívüli. Az irkutszki váltókörzetből a felvételi épület oldalán (Szljugyanka felé nézve balra, azaz a part felől) ágazó csonkában Lebegyanka szobormozdonyt állítottak ki. Az első átmenő mellett, korhű jelleget kölcsönözni próbálva, fapallókból összerótt, alacsony oldalperont létesítettek, fa határolókorláttal, padokkal, valamint kevésbé korhű, íves plexi perontetővel. A másodiknál rövid, fapallós szükségperont látunk. Az irkutszki váltókörzetnél fény tolatásjelzők biztosítják a mozdonyok körüljárását. Az elektromos váltóállítás és a fény bejárati, törpe fény kijárati jelzők sem mondhatók korhűnek, pedig elfantáziálhatnánk a turisták által kezelt, helyszíni állítású (persze forgócsapos) kitérők, illetve alakjelzők, méghozzá kosárjelzők bevételnövelő hatásáról... Az egyszintes, nagyméretű, fa felvételi épület meglehetősen díszes, eredeti funkcióját azonban nagyrészt elvesztette, odabenn a turisták számára kis múzeum, szuvenírbolt, kávézó, büfé, pihenőhelyiség létesült. A Bajkál nevet, a korhűséghez kevéske modorosságot vegyítve, a régi helyesírással jelenítették meg.

A Krugobajkalka Irkutszk-rendező (Irkutszk-Szortyirovocsnij) állomástól szelvényszámozódik - tehát végpont felé vesszük az irányt -, az új közúti Angara-híd és Bajkál állomás kezdőponti váltókörzete között azonban csak elvi síkon léteznek sínek, pontosabban múlt időben. Az eredetileg kétvágányú pályából a tóparthoz közelebbi, kezdőpont felé helyes sínpárt tartották meg, a másik helyén a gyalogos turisták ösvényt tapostak, és ugyanitt 1995-ben 6 kV-os villamos távvezeték épült, nagyobbrészt pörgetett vasbeton, kisebbrészt négyzet keresztmetszetű tartóoszlopokon. A hektométerjelzéseket a legközelebbi oszlopra felvitt, fekete felfestés helyettesíti (pl. PK6 = 6-os pikett, azaz 6. hektométer). Az egész kilométerek tábláit ugyancsak az oszlopok hordozzák; a lapos táblák alkalmazása abból a szempontból, hogy a Transzszib valamikori vonalával van dolgunk, helyesnek tűnhet, csakhogy az adott szakasz nem Moszkvától szelvényszámozódik, így az ék alakú volna szabályos. De ez legyen a legnagyobb gond, persze... A felépítmény jó állapotú, zúzottkő ágyazatú (a szokásosnál kisebb frakciójú, vélhetően azért, hogy a fotómegállások során a vendégek a sínek között valamivel kényelmesebben és balesetveszély-mentesebben közlekedhessenek), illesztéses, faaljas, R65 sínrendszerű, vissznyereményezett anyagból. A jellemző műtárgyak között vasbeton átereszek (jelentős kisebbségben), áteresz méretű illetve kisnyílású, felsőpályás, párhuzamos övű rácsos, szegecselt, vagy gerendaszerkezetű acélhidak terméskő ellenfalakkal, nagyobb nyílású, felső-, vagy alsópályás, rácsos acélhidak, vasbeton- vagy kőboltozatos viaduktok (ágyazatátvezetéssel), fedett galériák (falazatuk a teljes keresztmetszetre kiterjed, legfeljebb a forgalmi szelvényen kívüli fülkék hátfalán képeztek ki szabadba vezető nyílásokat) és alagutak (kétvágányúak) említhetők. Utóbbiak már az 1940-es években sem elégítették ki teljesen a rakszelvény támasztotta követelményeket, a megmaradt, egyetlen sínpárt azonban középre húzták, így bőséges hely keletkezett a falazatok megerősítéséhez, a vízelvezetés megoldásához. Az acélhidak felszerkezeteit az elbontott vágány mentén többnyire eltávolították, bár esetenként, főleg a nagyobb nyílástávolságú műtárgyaknál, megmaradtak - állagmegóvásban jellemzően nem részesülnek. (Szerencse, hogy robusztus kialakításuk bőséges korrózió-tényezővel számol.)

A mai forgalom nagyon is környezetbarát mértékű a Krugobajkalkán: a heti kétszeri 7031/7032, a főszezonban ezt heti egyszer kiegészítő 7033/7034 turistavonatokhoz a heti négyszeri, "Motanja" becenevű 951/952 vegyesvonat-pár adódik hozzá, és a megrendelhető - vagyis alkalomszerűen előforduló -, gőz- illetve dízelüzemű különvonatok. Szljugyankához közel, Kultuk állomásig némi ipartelepi kiszolgálás történik.
11:30-kor komótosan megkezdjük a menetet. Bajkál végponti váltókörzetét földút átszelésében létesült, fénysorompós átjáró (72.7) zárja, a második átmenő (eredeti jobb) folytatása bakban ér véget, a közelben faházak csoportosulnak, valamint egyszintes, nyeregtetős, házgyári elemekből készült lakóépületek. A végponti bejáratnál (72.850) máris a parton találjuk magunkat, 5-6 méterrel magasabban a tó szintjénél (a vonal tervezésekor 5,33 méteres minimális magassággal számoltak, a vízre gyakorolt, negatív hatás csökkentése érdekében). A nyomvonalat többnyire bele kellett vésni a sziklába, azonban szórványosan akadnak bizonytalanabb, morzsalékosabb talajú szakaszok, mint az állomást követő néhányszáz méteren, ahol az alépítményt a víz felől betonlemezek védik az alámosástól. Egyelőre 30 km/h sebességet diktálnak TEM2-eseink. A 40 km/h sem vehető igénybe végig, részint a rendkívül barátságtalan ívgeometria, részint a kőomlásveszély miatt. (Még az "aktív" korszakban történt, hogy hatalmas sziklatömb zuhant az alant elhaladó vonatra, egy kocsiját belesodorta a tóba és szabályosan összelapította. Az ilyesmit persze semmiféle állandó lassújel nem képes kivédeni, azonban a veszélyesebb helyeknél sokat segít, ha a vezér képes lefékezni a beinduló kőlavina előtt. Igaz, a jelenség korántsem gyakori, tizenöt-húsz évenként egyszer fajul el a vonatközlekedést veszélyeztető mértékig, folyamatosan védekeznek ellene, de az óvatosság akkor sem árt.)

Patak feletti, kisnyílású acélhíd (73.1) szomszédságában jobboldalt tisztességesen faragni kellett a sziklából - ugyanezt még vagy száz alkalommal elismételhetjük az út során. Ami itt órákon át következik, azt voltaképp röviden leírhatjuk: balra a feketébe hajló, mélykék víz, jobbra magas, a parthoz lefutó, sziklás és még sziklásabb hegyek, a vasút a követhető görbületűeket kissugarú ívek végtelenített sorozatával kerülgeti, a követhetetlenebbeket alagúttal vagy galériával küzdi le, a sok-sok kisebb és nagyobb vízfolyást pedig átereszekkel, hidakkal. Ennyi, se több, se kevesebb, és a káprázatos táj annyira tömény formában támadja érzékszerveinket, hogy fokozatosan eltelünk vele, sőt, megcsömörlünk tőle, a vége felé már szinte vágyakozunk Szljugyanka-1 állomás brutális tehervonataira és velük együtt némi iparibb környezetre... Áteresznél (74.1) 40 km/h-ig gyorsítunk. Két további átereszhez (74.5, 74.6) kővel bélelt meder segíti le a vizeket a hegyről. Újabb átereszt (75.5) elhagyva, a megfelelő jelzéssel ellátott helyen (75.8) vonali fékpróbát tartunk - bőségesen megmért időnkbe belefér a majdnem megállásig történő lelassulás -, aztán negyvennel folytatjuk, a vontatással foglalkozó classic TEM2-esünk, bár nem zavaró mértékben, de füstöl a töltés növelésekor. Első alagútunk (76.770-76.850) az itt szokásos szerkezetű: kétvágányú, terméskő kapuzatú és falazatú. (Ahol ép, morzsalékmentes a szikla, ott csak a portálok mögötti 20-30 méteres szakaszokat falazták ki.) Két áteresszel (77.030, 77.2) arrébb valamelyest lankásabbak a hegyek, néhány méterrel hátrébb húzódnak, az egykori vasútépítők itt szusszanásnyi szünetet tarthattak a fejtések-robbantások között. Áteresz (77.4), kisnyílású, felsőpályás, rácsos acélhíd terméskő ellenfalakkal (77.7) - néhány gyalogos kiránduló a pálya mellől fotózza-videózza a vonatot - és kisnyílású acélhíd (78.050) a folytatásban; jobbra bélésfal, sziklásabb rész jön. Kisnyílású acélhíd (78.2 - megvan a másik vágányhoz tartozó felszerkezet), bélésfal a hegy felől (78.5-78.6) terméskőből, cementtel összeragasztva, megint kisnyílású acélhíd (78.7), azután szinte folyamatos szikla 79.3-ig, ahol utastartózkodóként létesített, felhagyott, terméskő épület figyelhető meg. Áteresznél (79.4) párméternyit visszahúzódik a hegy, wellness-központ használja ki a területet, megálló tartozik hozzá 79. km néven (79.8), kisnyílású, felsőpályás acél gerendahidat (79.970) megelőzően.

Az első fotohalt tíz perces (11:50-12:00), aki akar, leszáll, a lebonyolító iroda idegenvezetője előresiet és kézi hangosbeszélő készülék segítségével áll neki ismertetni a táj jellegzetességeit, a kőzetet és a növényeket beleértve. A wellness-komplexumról nem tesz említést, talán majd akkor, ha a pihenőlétesítmény fizet az irodának a reklámért... A csoport kisebbik fele figyel a hölgyre, mások sétálgatnak, és amit itt bármerre fordulva láthatnak, azt tényleg nem lehet szavakkal leírni. Végül Szergej az idegenvezető hölggyel és az RZsD-s lányokkal együtt visszetereli a népet az elektricskára, a műsor folytatódik. 80.0-tól szakaszosan bélésfallal támasztották meg a vasútépítők a sziklás hegyoldalt. A második alagutat (81.120-81.3) három-három áteresz (80.8, 80.9, 81.0, illetve 81.330, 81.430, 81.550) fogja közre, a két utolsónál bélésfallal támasztották a sziklát, azután máris megkapjuk a harmadik alagutat (81.6-81.770), 200 méter hosszú bélésfalba átnövő, végponti előbevágással. Áteresznél (81.9) 25-30 km/h-ra mérsékeljük a sebességet, bukóaknás áteresz (82.4) környezetében a vasút építésekor a sínkoronaszinthez képest vagy százötven méteres magasságról kellett kezdeni a szikla lefaragását, két áteresszel (82.6, 82.8) feljebb pedig előtűnik a lassítás oka: néhány görgetegkő hever a pálya mellett, és nyilván továbbiak potyognak le időnként. Egy-egy gyalogos turistacsoport tűnik fel a vasút mentén. (Valószínűleg nem árt, ha a fejük fölé is néznek...) Alagút (83.050-83.150), áteresz (83.250), függőleges szikla beton bélésfallal támasztva (83.350-83.5), a végén bukóaknás áteresz (83.5), kisnyílású híd (83.7 - patak felett, mint mindegyik, hiszen errefelé út jóformán csak gyalogösvényként létezik) - közben pedig majd' befeszülnek a TEM2-esek háromtengelyű forgóvázai az ívekbe.
Alagút (84.3-84.550), sziklás hegyoldal, amely átereszt (84.6) követően némileg visszább húzódik, de 84.7-től ismét bélésfalat kellett alkalmazni 200 méter hosszban, átereszig (84.9). A görgetegveszélyes szakaszt elhagyva 40 km/h-ra gyorsítunk. Két áteresz (85.7, 86.2), két alagút (86.550-86.850 és 87.050-87.130) - közöttük folyamatos, függőleges sziklafal -, négy áteresz (87.350, 87.550, 87.850, 88.010) és ismét alagút (88.1-88.2). Kiérve a napfényre morzsalékosabb kőzettel találkozunk, ám gyorsan bebújunk az eddigi leghosszabb lyukba (88.290-88.830; 537 méter), és a végponti portáljától máris tömörebb fal fogad a jobb oldalon.
Egynyílású hídon (89.0-89.050) haladunk, amely a vágányunkban ágyazatátvezetéses, betonszerkezetű, az elbontott jobb sínpár helyén pedig rácsos, felsőpályás, párhuzamos övű acélhíd (a felszerkezetet meghagyták), és megtartjuk a második, idegenvezetéssel kombinált, félórás fotómegállást (12:15-12:45) a nyíltvonalon (89.2), a Tolsztij-fok közelében. Miután itt nincs semmiféle peron, és a lebonyolító iroda sem kívánt efféléért pénzt kiadni, külön gondoskodniuk kellett az igen vegyes életkorú és fizikumú vendégek balesetmentes felszállásáról-leszállásáról. Kocsinként kettő darab, hobbikertészeti boltokban kapható alumíniumlétrát rendszeresítettek. A személyzet kezeli a létrákat és egyenként lesegíti a sétálni vágyókat. Kivételt képez a "fapados" 4-es kocsi, amelynek az utasairól feltételezik a megfelelő erőnlétet és alkalmazkodóképességet...
A Tolsztij-fok partvonala követhetetlen, ezért 400 méteres alagúttal vágjuk le (89.9-90.3); két áteresz (90.380, 90.930) után, 91.3-tól kissé beljebb kerülünk a parttól sziklás bevágás segítségével, alagutat fúrni itt nem volt érdemes. Vég nélkül ismétlődik a kissugarú ív - sziklás hegyoldal - alagút - híd - kissugarú ív kombináció, balra a halálos nyugalmat árasztó Bajkállal, az pedig könnyen kitalálható, hogy a vasút építésekor a kivitelezők már korántsem voltak ennyire nyugodtak. Mégsem tartozik a mindennapi mutatványok közé az efféle vonalvezetés. Áteresz (92.1), alacsony bélésfal (92.5-92.7), két áteresz (92.750, 93.150), sziklás hegyoldal 93.5 környezetében, egynyílású híd patak felett (93.6 - szegecselt, acél, felsőpályás, rácsos), átereszek (93.850, 94.2, 94.5, 94.9), bélésfal (95.150-95.4), kisnyílású acélhíd (95.450), két áteresz (95.750, 95.950) jön sorban. A pálya mentén többfelé látni színes táblákat, amelyek a természetvédelmi területre, tűzgyújtási tilalomra, szemetelés tilalmára hívják fel a figyelmet. A hulladékgyűjtés kérdését a felelős szerv szabályos közönként telepített négyszögletes, fém edényekkel kezeli, a szelektív gyűjtéssel azonban szemlátomást nem óhajtanak foglalkozni.
Ulanovo kezdőponti, fény előjelzőjének (96.150) közelében bélésfalat emeltek (96.4), galériával folytatták (96.450-96.6) az egykori jobb vágányban - értelemszerűen most üresen áll -, a bal a napvilágon kerüli, azután egynyílású, szegecselt, felsőpályás acél gerendahidat látunk a műtárgyak sorában (96.650 - a jobb felszerkezetét meghagyták), és ismét galériát alkalmaztak, csak a jobb vágány helyén (96.750-96.850), áteresszel (96.950) megfejelve. A fény bejárati jelzőnél (97.0), kisnyílású acél gerendahíd (97.1) szomszédságában működik "Hvojnaja" turistabázis, a vasúttól balra faházakkal, jobbra WC-vel és kihelyezett mosakodóedényekkel. Az állomás az "aktív" korban szimmetrikus elrendezésű, négy átmenővágányos volt, amiből a part felőli 1. (törpe kijárati jelzőkkel, beton járólapos oldalperonnal) és 2. (árbocos kijárati jelzőkkel, betonelemes oldalperonnal) maradt meg, faaljakon, R65 sínrendszerrel. Az 1. homokágyazatú, a kezdőponti váltókörzettől csonkában folytatódik a turistabázisig, üzemi járműveket tárolnak rajta. A tó felől, balra látjuk az egyszintes, fából készült, a forgalmi szolgálatnak is helyet biztosító felvételi épületet. Jó okunk van feltételezni, hogy az ide beosztott gyufafejű dolgozók nem rágják tövig a körmüket izgalmukban: továbbindulásunk előtt 20 perccel megzöldül a kijárat, aztán traccsparti veszi kezdetét az RZsD többi, jelenlévő képviselőjével.
Biztos-ami-biztos alapon, az alumíniumlétrákat azért kitették az ajtókba. A vendégek a tavat nézik, akad, aki őshonos virágfajokat fotóz, röplabdameccsbe kezdeni sajnos nincs idő, pedig a felvételi épület mellé befért egy pálya. Az épület falán a szokásos, szemeteléssel kapcsolatos jótanácsra közönséges papírcetlit ragasztott valaki, fontos közleménnyel, miszerint ha bárkinek eszébe jut szaunázni, este 18 és éjjel 02 óra között a turistabázison szeretettel várják. 13:35-kor lépünk meg Ulanovóról. A kijárati jelzőknél (97.850) és tovább (97.970), a végponti bejáratot (98.0) közvetlenül megelőzően egy-egy kisnyílású acélhíd található, a jobb felszerkezetét meghagyták. Sziklás oldal, némi bélésfalas támogatással, az ex jobb vágány néhány faalja látszik a talajban.
Kisnyílású hídtól (98.350) kezdve átmenetileg - úgy értve, párszáz méter erejéig - hátrébb húzódnak a hegyek. Két kisnyílású acélhíd (98.550, 98.750 - a jobb felszerkezetét, a többséghez hasonlóan nem tartották meg), sziklák 98.8-tól; a helyzet további durvulása elől 497 méter hosszú alagútba menekülünk (99.050-99.550), túlsó végétől a napfényt mindössze kétszázötven méteren át élvezzük, hiszen megint alagút jön (99.8-99.850). Kisnyílású acélhidak (100.4, 100.920) és alagút (100.5-100.850) zárja a műtárgy-sorozatot.

A lyukból előbújva Sumiha megállóhelyen (101.1) terem vonatunk. Halárusok özönlik el a fapallós oldalperont, szúnyogfelhő csap le, a vendégek azonban kezdik megszokni a helyi jellegzetességeket, nem riadnak el semmitől, az információra éhesebbek isszák az idegenvezető szavait. A lebonyolító iroda komplex foglalkozást tervezett a helyszínre, az első műsorszám a legközelebbi galéria (101.3-101.480; 183 méter) szemrevételezését foglalja magába, mégpedig természetes fényviszonyok között, azaz koromsötétben. Szergej és az idegenvezető bíztatja a közönséget: keljenek át nyugodtan, bár a jobb ív miatt eleinte teljes a sötétség, de vágány nincs bent, tehát megbotlani sem fognak, néhány méter megtételével pedig meglátják a fényt az alagút végén, és az garantáltan nem a szembejövő vonat lesz. Aki nem vállalkozik, a meglévő sínpáron gyalogolhat előre, a "Krugobajkalszkij Expressz" addig nem mozdul, míg a biztonságos gyülekezőhelyet valamennyien el nem érték. (Szergej rádión tart kapcsolatot a mozdonyszemélyzettel.)
A galériától továbbjutva híd, bélésfal és rövid galéria (szintén csak a jobb vágány helyén) a sorrend. Az első műtárgyat (101.640-101.7) - a Sumiha-patakon - a bal vágányban vasbeton teknőszerkezettel és hat terméskő támasszal alakították ki, míg a jobb vágány helyén acél gerenda felszerkezetet találunk. A terméskő bélésfal (101.7-101.830) végponti, jellegzetes falfülkés szakaszát olasz bélésfalnak nevezik, ugyanis olasz építők keze munkáját dícséri. A Krugobajkalka világra hozásában összesen 45 ezer ember vett részt - egyidőben 9-13 ezren dolgoztak, a magasabb érték az orosz-japán háború vége felé jellemző, amikor a Transzszib keleti része kezdett erősen felértékelődni -, köztük számos külföldi, akiket nem utolsósorban a pénz, de valószínűleg a kalandvágy is hajtott. A birodalom határain belülről érkezettek korántsem mind dolgoztak saját jószántukból: a feladatok szervezésével megbízott vezetők nem takarékoskodtak a börtönbüntetésüket töltő kényszermunkások, száműzöttek erőforrásaival sem. Az olasz bélésfal a második galériával (101.830-101.880) épült össze. Eltérően az eddigiektől, a rövid álalagút valamivel "galériább", a tó felől nem fedi talajréteg, azonban nem is nyitott.

Kevés interaktivitást csempészve a történetbe, az idegenvezető felteszi a kérdést, ki honnan jött. A könnyebb helyekre ő kérdez rá, kézfeltartással lehet válaszolni, az egzotikusabbak persze már bemondással működnek. A többség, mint várható, oroszországi, azonban csak egyhatoduk irkutszki. Kazahsztán, Ukrajna és Németország fordul még elő egy-egy személy vagy család erejéig, Magyarországot egyedül képviselem. Most már jöhet a vonat - Szergejék mindenkit a fal közelébe terelnek, így zavartalanul fotózhatom a kőhídon áthaladó járműveinket.
Az utazást 14:15-kor folytatjuk, csupán 25-30 km/h-val. Kisnyílású acélhíd (101.950), sziklás oldal, magas bélésfal (sima, nem falfülkés, mint az olasz) 102.2 környezetében, 100 méter hosszban, illetve áteresz (102.5), kisnyílású acélhíd (102.8), fedett galéria (103.1-103.150 - csak a jobb vágány helyén), áteresz (103.250) a sorrend. Jobb ívvel kerüljük az Ivanovszkij-fok szikláit (103.5-103.7) - a kövekre szórványosan "itt jártam" jellegű, festékes feliratok kerültek, régebbiek és újabbak vegyesen -, kisnyílású acélhíd (103.8) követi és bukóaknák acél felszerkezettel (104.350, 104.650). 104.6-nál a szikla lemezes-palás szerkezetű, de nincs átkristályosodva, mint például Szljugyanka környékén. Bal ívekkel kezdjük (104.9) kerülni az Ivanovszkij és Polovinnij fokok határolta öblöt.

A parton csónakleeresztő szerkezetek és lakókocsik, jobbra faépület, lánctalpas munkagépek állomása, néhány további ház (105.0), a vágány jobb oldalán szükségperon - 106. km megállóhely, Ivanovka mikrotelepüléshez tartozóan. Kihagyjuk, és az Ivanovka-patak viaduktszerűen magas, kisnyílású acélhídjával (105.2) folytathatjuk a vasút építőmérnöki alkotásainak szemrevételezését. A már-már 20 km/h alá csökkenő cammogásunkat harmincra korrigáljuk. Kisnyílású hídnál (105.750) a jobb vágány helyén még az ellenfalakat is elbontották. Valamelyest sziklamentesebb a hegyoldal 200 méter hosszban, azonban pont a sziklásabbá válásának helyén, ahol jobbra két faház képviseli Ponomarjovka mikrotelepülést (106.3), negyvenig emeljük az iramot. A Boljsaja Ponomarjovka patakot metsző viadukt (106.4) 30 méter hosszú, felsőpályás, rácsos, a belső vágány felszerkezetét megtartották. (Ponomarjovkának 107. km néven megállója is van a híd előtt, bár peron nélkül, azonban a szolgálati menetrendben megtalálható. Ha pedig megtalálható, akkor nyolcjegyű kódja is van. A falunak meg postai irányítószáma. És mindez két ház miatt...) Két gyalogos turista halad a vasút melletti ösvényen. 200 méter hosszú bélésfal (107.150-107.350) végén kellően állékonynak találták a kőzetet, aztán kisnyílású acélhídon (107.750) betonmederben vezetett vízfolyást metszünk, lefaragott, függőleges szikla aljában kanyargunk. Egy-egy kőmeder ér véget bukóaknában (108.0, 108.250) a tóba jócskán benyomuló Polovinnij-fok ívét levágó, 778 méter hosszú alagút (108.3-109.080) előtt. A végponti portált Polovinnaja mikrofalu pár faháza övezi.
A házaknál létesített Polovinnij megállótól (109.4) cseppet előrehúzunk - hiába, a hobbikertészeti alumíniumlétrákkal felszerelkezve magasfokú önállóságot birtokol a "Krugobajkalszkij Expressz" -, a Boljsaja Polovinnaja folyócska hídjáig (109.5-109.550). A bal vágányban háromnyílású, vasbeton boltozatos, ágyazatátvezetéses, a jobb helyén csonkaszegmens övű, egynyílású szerkezet küzdi le a víziakadályt - utóbbi már csak a gyalogosokat segítve. A jobb sínpár vonalában, a híd kezdőponti végében az Ea 3070 gőzmozdonyt állították ki szoborként.
A leghosszabb fotómegállás következik, strandolási lehetőséggel a Polovinnij-fok szélárnyékában meghúzódó, aránylag sekély vízű, vagyis nyáron hamar átmelegedni képes öbölben. (A Bajkál elképzelhetetlen víztömegének hőmérsékletén a hosszúnak nem mondható nyár nyilvánvalóan nem tud érdemben változtatni. Az ötven-száz méternél legtöbbször nem tágabb beszögellések helyzete azonban más, a napsugarak alatt itt jók az esélyek a strandolásra alkalmas hőfokra. Legalábbis a soronkövetkező viharig, amely lesodorja a meleg vizet és hoz egy adag hideget.) A környékbeli házakból a vendégekhez gyűlnek a helyi vállalkozók, motorcsónakjaikkal jó pénzért megfurikáztatják a közönséget, lehet vizisíelni, vizibiciklizni. A víz teljesen tiszta - volt addig, amíg egy motorcsónakos tag a csupa kosz járgányát bele nem tolta, persze a zavaros örvények hamar eloszlanak -, néhány méteres mélységig gond nélkül lelátni a fenekére, bár kijjebb csak a nagy feketeség van, elegendő fény nem hatol le oda.
Tizenöt fős, gyalogos turistacsapat helyezkedik el a "fapados" 4-es kocsiban. Alaposan kifáradtak, Szljugyankától indultak két és fél napja hátizsákokkal, sátrakkal, étellel-itallal felszerelkezve. A bajkáli pancsi sem tart örökké, a személyzet a TEM2-es légkürtjét remekül kihasználva összetrombitálja (avagy inkább összedudálja) a társaságot, aztán 15:58-kor Brjanszk szépei mozgásba lendítik az ED9mk-t, egyelőre harminccal. A vendégek kellőképpen elpilledtek a friss levegőn, ígyhát két rövidebb kivételével nincs több fotómegállás, persze a fővonalig hátralévő állomásokon és megállóhelyeken változatlanul felvesszük a "fapadosra" pályázó érdeklődőket. Egy oroszul tudó osztrák srác, néhány itallal a gyomrában udvarolni kezd a szemrevalóbb utaskísérők egyikének. Rövid alagút jön (109.850-109.890), sziklás hegyoldalt kerülünk jobb ívvel (110.2-110.450), acélszerkezettel áthidalt bukóaknán (110.6) jutunk túl és kisnyílású acélhídnál (110.7) megállunk néhány percre köveket nézegetni illetve bevárunk két gyalogos turistát. Újabb példányokat láthatunk az acélszerkezettel áthidalt bukóaknából (111.350, 111.950), ahol a hegy felől függőleges bélésfallal kombinált terelőfelület gyűjti a lefutó vizeket az aknába, majd át a vasút alatt, a tóba. Az utolsó alagúttól 111.550-ig tart a szinte folyamatos szikla, majd két szomszédos hegy között rövid időre kinyílik a tér, kisnyílású betonhíddal (111.650) patakot metszünk, és máris az újabb hegy sziklás oldalánál találjuk magunkat. Néhány vendég átvonul a vonat másik végébe a 4-es kocsin keresztül - a legkisebb gyerek közben a TEM2-es motorjának a felpörgő turbófeltöltő sivításával vegyített, igen jellegzetes hangját próbálja utánozni, kevés sikerrel. (Javasolhatom neki a rendezőpályaudvarok sűrűbb látogatását, ott mindenképp csiszolhatja akusztikai ismereteit, például amikor a TEM2 nekifeszül egy emberes adag rakott kocsinak, a gurítóra cipelve azt, tényleg szép hangokat hallat.)

A partól pár méternyivel beljebb kerülünk, aminek mindjárt sziklás bevágás az eredménye (112.250-112.350), a továbbiakban kisnyílású acélhíd (112.6), 112.6-tól 112.850-ig csupa szikla - sok köztük a palás szerkezetű -, bukóaknás áteresz (112.9), sziklák, kisnyílású híd (113.450), rövid bélésfal (113.550-113.580), kisnyílású acélhíd (113.750), áteresz (114.250), alagút (114.3-114.390), kisnyílású acélhíd (114.6) sorjázik el a szemünk előtt. A hegy tetején szép, kerek szikla vonja magára a figyelmet, de remélhetőleg a vonzalom nem kölcsönös, és nem most akar fejest ugrani a vonat tetejére... Kisnyílású hidak (115.080, 115.180, 115.450), bélésfal 115.6 környezetében 50 méter hosszban, kisnyílású felsőpályás acélhidak (115.850, 115.930 és 116.050), 50 méternyi előbevágással bevezetett alagút (116.150-116.280), szikla, szikla hátán, azután kisnyílású acélhíd (116.450) és bélésfal (116.630-116.680).
Marituj kezdőponti fény előjelzőjét (116.750), kisnyílású acélhíd (116.780) elé állították. A bejárati jelzőig (117.7) függőlegesre faragott, kb. 30 méter magas sziklafal (116.8-tól), két kisnyílású acélhíd (117.250, 117.6) és alul terméskő, felül beton bélésfal (117.3-117.4) jegyezhető fel. A váltókörzetek (117.850 és 119.0 - faaljas, elektromos állítású kitérőkkel) három faaljas állomási átmenőt határolnak, az átmenő fővágány (2.) R65, a többi R50 sínrendszerű, a harmadikat csak ritkán használják. A kezdőponti váltókörzettől 80 méter hosszban alacsony bélésfalat alkalmaztak. Az ex 4. átmenőből a kezdőponti váltókörzetbe kötött csonka maradt. Az utascseréket az 1. mellé húzott, viszonylag hosszú, betonozott oldalperon, valamint a 2. melletti, fából rótt szükségperon szolgálja, az egyszintes, fából készült felvételi épület a part felőli oldalra került. A végponti váltókörzetnél sínpár tűnik el a fűben, eredetileg oldalrakodós csonka volt, amelyről visszafogással "1979 TMO5" feliratú, egyállásos színbe is be lehetett jutni. A parton és jobbra fenn, a Marituj folyócska völgyének peremén faházikók csoportosulnak.

Tizenöt felszálló pályázik a "fapados" kocsira. Fél órát tartózkodunk, idegenvezetés már nincs, a vendégek többsége a vonaton marad, néhányan leszállnak bámészkodni. Végül némi légsíppal figyelmeztetve a túlságosan elbambuló közönséget, 16:30-kor feltűnik a "Motanja", vagyis a 951-es vonatszámban közlekedő vegyesvonat, amellyel keresztezünk. Jókora tartalékot hagytak tehát a menetrendünkben, nehogy a tervezettnél esetleg hosszabbra nyúlt pancsolás miatt elverjük a fotómegállások és strandolás nélkül is 6 óra 18 perces menettartamot produkáló közlekedési eszközt. Becenevét egyébként pontosan erről a végtelen lassú vergődéséről kapta. Összeállítása: Krugobajkalka-színtervű, Ulan-Ude állomásítású (ténylegesen Szljugyankán üzemeltetett) TEM2um-601 hagyományos forgóvázakkal, átalakított, szolgálati hálófülkével kiegészített poggyászkocsi (093 78076), két személykocsi (092 14321 - kupe és 092 23637 - plackart), valamint fedett teherkocsi (242 42505). A vezér leállítja a motort, "minek az a rohanás" jeligével, mi azonban 16:33-kor nekirugaszkodunk a következő, alagutakkal különösen sűrűn teleszórt állomásköznek. A végponti váltókörzetet rövid bélésfal követi, illetve kissugarú bal ív, ahol megvan egy darabon a jobb vágány, faaljakon, R50-hez hasonló méretű sínekkel, régi típusú, szögletes fejű sínszegekkel lekötve. Az ív végére völgy szélén találjuk magunkat, a Marituj folyócskán 50 méteres nyílású, felsőpályás betonhíd (119.350-119.4) segítségével kelünk át, a jobb sínpár darabja bakban ér véget a végponti ellenfal közelében. A sziklák aljában 20-25 km/h-val vesszük a befeszülés-gyanúsan szűk íveket: szinte elképzelni sem lehet, hogyan közlekedtek itt egykor üzemszerűen a tehervonatok. Sziklás környezetben átereszek (119.750, 120.1), kisnyílású acélhidak (120.3, 120.6); 120.8-nál az ívsugár kordában tartása céljából a vágány szélességben kihasználja az alépítményt, "Senna-íven" fordul, a hely azonban annyira szűk, hogy a szerkesztési szelvényt aránylag jól kihasználó elektricska ablakán kinyúlva elérhetők a kövek. Áteresz (120.850), betonnal javított falazatú alagút (121.0-121.150), kisnyílású acélhíd (121.180), alagút (121.250-121.5), kisnyílású acélhíd (121.6), függőleges sziklafal, áteresz (121.9) a sorrend, azzal megérkezünk Kirkirej táblás megállóhelyre (122.0), ahol 16:45-kor fékezünk le.

Utolsó, idegenvezetéssel egybekötött fotómegállásunkon a lebonyolító iroda képviselője a 122.110-122.750 között található, 635 méteres alagútról mesél. A Polovinnij-foki után a második leghosszabb a Krugobajkalkán, építésének kétszer futottak neki, elsőre ugyanis majd' száz méterrel rövidebb, egyvágányút létesítettek a parthoz közelebb. A régi alagút esetlenül kicsinek tűnik, pedig éppen akkora, amekkorákat ma Európában használnak. Az újabbik, kétvágányú kezdőponti kapuzatát oldalról vasbeton szerkezettel támasztották meg, előtte 30 méternyi bélésfalat alkalmaztak terméskőből, a felső övén vasbetonnal megerősítve. A portál árnyékában, balra zúzalék oldalperont építettek, mellé pedig esővédett szalonnasütőhely került, két asztallal és padokkal. A vasúti műtárgyak története iránt érdeklődők az előadás végén visszaszállnak és 17:00-kor folytatjuk utunkat. Beton bélésfal (122.8-122.920), alagút (123.005-123.150), alacsony bélésfal a végében áteresszel (123.2), alagút (123.250-123.350), magas, terméskő bélésfal kisnyílású acélhídig (123.4), 123.6 környezetében, nyomkarimareszelő jobb ívben sziklás hegyoldal, a morzsalékosabb részeken terméskő anyagú bélésfal-sávokkal támasztva. 123.7-nél 80 méter hosszban cementtel és terméskődarabokkal foltozták be a görgetegképződés-gyanús kőzetfelületeket. 20 km/h-t tartunk a "csipkézettebb", kevésbé sima kőzetrétegeket felmutató, ezért nyilván veszélyesebb szakaszon. Alagút (124.0-124.270), sziklás oldal 124.350 környezetében terméskővel és cementtel állékonyítva, kisnyílású acélhíd (124.4), függőleges sziklafal, kisnyílású acélhíd (124.550), alagút (124.6-124.870), kisnyílású acélhíd (124.970), utána függőleges sziklafal. Úgy érezhetjük magunkat, mint egy filmstúdióban, ahol költségcsökkentés címén ugyanazt a négy-öt tájelemet kombinálják (a háttérben háromféle, darabonként kétdolláros lónyerítéssel), pedig errefelé nem volt miből költséget csökkenteni, a természet így hozta létre, a vasutat meg csak így lehetett lefektetni, és tényleg ennyiszer ismétlődik minden látnivaló. 125.1-nél a sziklákon sikerült megtelepednie néhány fenyőfának. (A többséget alkotó nyírfák nem tesznek ilyen őrültséget, biztonságosabb helyeken laknak.) Kezdőponti végében ötven-, a végpontinál nyolcvanméternyi, bélésfalként is szereplő, terméskő előbevágással alagút (125.3-125.5), majd kisnyílású acélhíd (125.7) két hegy között lefutó patak átszelésében, az ex jobb vágány műtárgyának meghagyták a felszerkezetét.

A jobb sínpár a patakhídnál a hegy felé kezdett távolodni néhány méternyit, ezért ott sziklás bevágás létesült, függőleges kőfal kerül közvetlenül mellénk (126.0), 126.1-től bélésfallal támasztották, végül a jobb nyomvonala kisnyílású acélhídnál (126.220) tér vissza. Előírás szerint nem gyorsíthatunk 20 km/h fölé. Vasbeton övvel megerősített bélésfal (126.3-126.5), függőleges sziklafal (126.6), száz méterrel feljebb szakaszosan cementtel és terméskővel görgetegveszély-mentesítve, áteresz (126.850), függőleges sziklafal, 343 méter hosszú alagút (127.005-127.350) a folytatásban. A végponti kapuzathoz közelebb, a falazat oldalában vasbetonból folyókát képeztek ki, amivel elvettek a forgalmi szelvényből, természetesen egy vágánnyal számolva így is elegendő hely maradt. (Nyilván vizesedik az alagút, komolyabb beavatkozással járó falazatmegerősítésbe, újraszigetelésbe azonban most még nem kívánnak belefogni.) Kisnyílású acélhíd (127.4) mögött galériát (127.650-127.750) alkalmaztak mindkét vágány nyomvonalára kiterjedően, az első 60 méteren új építésű, baloldalt nyitott vasbeton falazattal cserélték le a régi szerkezetet, a maradék 40 méteren azonban meghagyták a zárt, terméskő falazatot. Alacsony bélésfal (127.950) közelében nemrég szórványos aljcserét hajtottak végre, a kitermelt faaljakat még nem szállították el. Ötven méterrel feljebb (128.0) néhány faház előtt ló legel (vagyis ha filmstúdió lenne, a nyerítést is ingyen kapnánk), tyúkok kapirgálnak. Balkany mikrotelepülés hivatalosan 129. km nevű megállóhelyén (128.050) 17:20-kor állunk meg, kettő percet tartózkodunk, két gyalogos turistával gyarapszik a "fapados" telítettsége. A Polovinnijnél felszállt csapat közben otthonosan berendezkedett a kocsiban, többen körülülnek egy nagy lábast, közösen esznek belőle valami gyanús állagú dolgot. Ha romlott, az se nagy baj: szemlátomást elegendő alkoholtartalmú itallal szerelkeztek fel.
Változatlanul csak 20 km/h-val tudunk haladni. Alacsony bélésfal 128.3-ig, 128.550-128.680 között magasabb, mindkettő terméskőből, cementtel ragasztva. A továbbiakban bélésfal-sávok, állékonyító beavatkozások látszanak. Áteresz (128.7) felett, itt-ott fél köbméternyi földrétegen próbálnak megélni a kő közé települt fenyők. A magas, sziklás falra erősített fehér márványtábla felirata szerint 1986-ban itt halt szörnyet egy lány, aki felmászott, és vélhetően nem volt elég elővigyázatos. A Sabartuj-folyócskán ágyazatátvezetéses kőhíd (129.5-129.550) épült a bal vágányban és egynyílású, felsőpályás, íves főtartójú acélhíd a jobb sínpár helyén, utóbbit sem bontották el. A végponti hídfőtől a két vágány tovább távolodik egymástól, sziklafal türemkedik közénk, azaz a jelenlegi állapotok szerint csak mellénk, kisnyílású acélhídig (129.8). Két alagút (130.005-130.1 és 130.2-130.5) következik gyors egymásutánban, sziklás oldalt kerülünk jobb ívvel, oldalról nyitott vasbeton szerkezettel felújított, mintkét sínpár nyomvonalára kiterjedő galériával (130.650-130.820) folytatjuk, majd rendre bélésfallal (130.9-130.930), kisnyílású acélhíddal (130.930), ismét bélésfallal, kisnyílású híddal (131.070), alagúttal (131.350-131.420), és kisnyílású acélhíddal (131.550) gyarapszik a műtárgyak listája. Lélegzetvételnyi időre alacsonyabbá válik a sziklafal, 30 km/h-ra fokozzuk a sebességet, ám megpróbáltatásaink korántsem értek még véget: kisnyílású acélhíd (131.950), alagút (132.150-132.350), áteresz (132.4), alagút (132.6-132.750 - az utolsó néhányat csak a portálok közelében falazták ki, ezt azonban végig), kisnyílású acélhíd (132.8), alagút (132.850-133.140), sziklás oldal, áteresz (133.250), kisnyílású acélhíd (133.650) sorolható a talán legnehezebb vonalvezetésű állomásközben. "Tajozsnij" turistabázis faházai tömörülnek a pálya mellett, az egyetlen beton peronelemmel ellátott 134. km megállóhelynél (134.0), ugyanitt kisnyílású acélhídon patakot metszünk, meghagyták a jobb felszerkezetét is, előtte-utána a talajban maradt, korhadt faaljak képviselik az egykori, végpont felé helyes sínpárt. Átereszek sorozatát (134.350, 134.550, 134.730, 134.920, 135.150) kisnyílású acélhíd (135.350) zárja.

Sarizsalgaj fény előjelzője (135.380) és kisnyílású acélhíd (135.650) után a sziklafal görgetegveszélyesnek tűnik, bár csak a jobb, nemlétező vágányra - ha létezne, nem ártana előbb-utóbb bélésfalazni. Alagúton (136.1-136.180) keresztüljutva, a kezdőponti, fény bejárati jelző (136.350) mögött kialakított, jobboldalt fapallós peront, kisméretű és nagyobb faépületet felvonultató 137. km megállóhelyen tíz utast veszünk fel.
Áteresz (136.6) közelében, a hátrábbhúzódó hegyek lábánál szabadidőközpontot építenek, új faépületek készülnek teniszpályával, vízimalom és elmaradhatatlan medve-szobor visz bele tisztességes mennyiségű giccset a látványba. Sarizsalgaj eredetileg három átmenővágányos állomás volt. Jelentősen leegyszerűsítették, az eredeti helyén hagyott kezdőponti váltókörzetből (136.750) csupán százméternyi szabad vágányhosszú, R65 rendszerű, faaljas sínpár ágazik jobbra, azután ismét csatlakozik. Egyéni fény kijárati jelzőkkel látták el a személy-keresztre is alig elegendő szakaszt. Kisnyílású acélhídtól (137.350 - egy további vágány felszerkezete megvan, azonban minimálisan még egynek kellett lennie) végpont felé fapallós oldalperont építettek bal kéz felől, több egyszintes faépület között látjuk az utasforgalom céljaira berendezettet (137.6), az eredeti végponti váltókörzethez (137.8) közelebb. A hegy felőli oldalon táblák figyelmeztetik a turistákat, hogy ha jót akarnak, ne tartózkodjanak a sziklák alatt, mert fennáll a kőomlás veszélye. Akárcsak a többi állomáson, itt is találunk kultúrált állapotúnak tűnő, fából készített mellékhelyiség-épületet. Egy percet állunk, nyolcan csatlakoznak, lassacskán megtelik a "fapados" - bár a száztizenegynéhány férőhelynek csak a kétharmadára való utast gyűjtöttünk, azonban mindenki hátizsákot, sátrat, hálózsákot cipel magával. A legfiatalabb RZsD-s lány rendíthetetlenül körmöli az űrjegyeket. A dátumon, viszonylaton, távolságon kívül még az utas nevét is fel kell vezetnie a kétpéldányos papírra, pedig vajmi kevés az esély rá, hogy ezt a jegyfajtát bármikor bárki beveti a névreszóló jelleget valóban megkövetelő távolsági vonatokon. A szokásos orosz bürokráciával lehet dolgunk: egyszer valaki kitalálta, hogy így legyen, és azóta senki sem vette a fáradságot a folyamat leegyszerűsítésére.

A végponti váltókörzet helyénél a hegy lefaragott oldalát szórványosan cementtel ragasztott terméskővel erősítették meg. Kisnyílású acélhíd (138.050) közelében kapott helyet 139. km megállóhely (138.2), melynek rövid oldalperonján négy utas várakozik, ám vonatunk a legkevésbé sem úgy áll meg, hogy bármelyik ajtó passzoljon az utasperonhoz. (Vajon csupa helyi lakosok a felszállók, a vezér pedig ezeréves sérelem végtelenített oda-vissza játékának játssza el a soronkövetkező stációját? Mert minden lehetősége és ideje megvolt az épkézláb megálláshoz...) A vonatra várakozók mindenesetre találhatnak maguknak elfoglaltságot, ha a Bajkált már unják, ugyanis a peron mellett fából készült kerti hinta vehető igénybe. A Boljsaja Krutaja Guba folyócskán rácsos, felsőpályás acélhidat (138.280-138.3) vertek, a jobb vágány hasonló felszerkezetű műtárgyát nem bontották el. Minden marad a régiben, 20-30 km/h-val vetjük bele magunkat a sziklakerülgetésbe, kisnyílású acélhidak (138.820, 138.980), bélésfallal támogatott szikla (139.4-139.5), alagút (139.5-139.8) - bár egy szakaszon a parti oldal a hegyláb vonalába esik, tehát alagút-galéria kombinációnak mondható -, bélésfal, patak felett viadukt (140.020-140.1), alagút (140.150-140.6), sziklafal, áteresz méretű acélhíd (140.830), betonszerkezetű kisnyílású híd (141.250 - a jobb vágányét megtartották), áteresz méretű acélhíd (141.4), alacsony bélésfal (141.5-141.550), betonnal bélelt meder felett áteresz (141.8) említhető sorban. A kissé párás levegőben is határozottan látni a túlsó partot: elértük Bajkál keskenyedő, déli csücskét. A vasútépítőknek igen magasról kellett kezdeniük a egyoldal lefaragását 142.0-nál, határeset, hogy itt fúrni talán egyszerűbb lett volna. Alagút (142.2-142.350), magas sziklafal, áteresz méretű acélhíd (142.550), kisnyílású híd (142.8), alacsony bélésfal 50 méter hosszban, ismét alagút (142.910-143.430). A 143.0 szelvényérték tábláját odabenn erősítették a falazatra. Ez ugyancsak átmenet a galéria felé, van fedett, azonban csupán a falazattal lezárt szakasza, ahol a fülkék aljában-oldalában a szabadba vezető nyílásokat hagytak. A végponti portáltól mindössze tíz méterre létesült a következő (143.440-143.520) kezdőponti kapuzata. Áteresszel (143.530) és az első 40 méteren felújított, vasbeton falazatú, majd a szokásos fedett, de a fülkéknél "kilyukasztott" galériával (143.550-143.7 - mindkét vágány nyomvonalára kiterjedően) fejezzük be a sűrített műtárgysorozat végiglátogatását.

Magányos turista sétál Szljugyanka felé a vágány melletti ösvényen. Kisnyílású acélhidakat (143.950 és 144.080) követően a parttól beljebbre kerül a vasút, ezért 50 méter hosszban sziklás bevágás létesült. A csupasz falak maradtak jobboldalt egy kőépületből (144.3). Két hegy között lefutó patakot tízméteres nyílású, felsőpályás híd (144.350) metsz, a végponti végénél "turista megálló" feliratú tábla alatt faasztal és két fapad (144.4) biztosít pihenési lehetőséget a gyaloglást választóknak. Alacsony bélésfal (144.750-144.850), áteresz méretű acélhidak (144.950 és 145.2), kisnyílású acélhíd (145.5), újfent áteresz méretű híd (145.750). A classic TEM2 vontatni kezd, most megvan stabilan a 30 km/h, bélésfalas, sziklás oldalt és áteresz méretű kisnyílású hidat (145.970) elhagyva pedig negyvenig fokozzuk. Bélésfal (146.250-146.350), mindkét vágány nyomvonalára kiterjedő galéria (146.450-146.480), kisnyílású híd (146.550), alagút (146.7-146.9), áteresz (146.910). Sziklamászó próbálkozik a soronkövetkező áteresz (147.0) előtti falon. Alagút (147.1-147.250) mögött a sziklafalat "itt jártam" jellegű feliratokkal firkálták össze, azután négynyílású, boltíves kőviadukt (147.350-147.450) következik és kétszáz méter erejéig (147.5.-147.7) valamelyest kinyílik, lankásabbá válik a terep. Áteresz méretű acélhídtól (147.730) végpont felé sem durvul el a domborzat, legalábbis közvetlenül a vasútnál.

Néhány lakóház helyezkedik el elszórtan Sztaraja Angaszolka megállóhelynél (148.3). A jobboldalt létesített, betonelemes oldalperonon huszonöten várakoznak, ugyanakkor a Polovinnijtől utazó, tizenöt fős kommuna leszáll, talán az a céljuk, hogy valamelyik Angaszolka-ág völgyében felmásznak az Andrianovszkij-gerincről vonalkifejtések sorozatával lesiető Transzszibhez. 18:30-kor haladunk ki a megállóból, azaz immáron hét órája tekergünk a Bajkál partján. Az Angaszolka főága felett hatnyílású, boltíves kőviaduktot (148.4-148.480) építettek, és ahogy az előzőnél, úgy itt is megtartották a jobb vágányt egykor átjuttató műtárgyat. Túljutva az Angaszolka-völgyön, még utoljára visszatérnek a sziklák és a hegyek, a vasútépítők egy-egy galériával védték a jobb sínpárt (148.520-148.650 és 148.980-149.060), a mienk kívülről kerüli. Áteresz méretű acélhíd (149.1), sziklás hegyoldal 149.5-nél bélésfallal támasztva, kisnyílású híd (149.550), beton bélésfal (149.6-149.650), még egy kisnyílású híd (149.780), áteresz méretű acélhidak (150.270, 150.670, 150.990, 151.4, 151.9). Vágányunk kívülről kerüli az eredeti jobb fölé épített galériát (152.1-152.150). Áteresz méretű acélhídnál (152.250) három gyalogos turista várja, hogy elhaladjon a vonat. Fokozatosan szelidül a domborzat, sőt, áteresz méretű acélhidakat (152.5, 152.750) magunk mögött hagyva a terep lejtésszöge segédeszközök nélkül is lehetővé teszi a biztonságos feljutást, például az immár egészen közel került fővonalhoz. További két, áteresz méretű acélhíd (153.010, 153.480) után pár lakóházat veszünk észre az oldalvölgyben, 154. km megállóhelynél (153.5) - nincs jelentkező, kihagyjuk.
Kultuk kezdőponti fény előjelzőjétől (153.850) mind határozottabban érvényesül a Bajkálba siető Kultucsnaja folyócska öntésterületének hatása: a part szélesedik, távolodunk a hegyektől. A jobb vágány aljai megjelennek a talajban - nyomvonalát Sztaraja Angaszolkától, de főleg 154. km megállóhelytől földútként használják. Kisnyílású híd (154.250) és betonszerkezetű áteresz (154.750 - a jobb vágányét meghagyták) vezet a fény bejárati jelzőhöz (154.920), innen áteresz (155.020) beiktatásával termünk a faaljas váltókörzetnél (155.2). 400 méterre, szintünkhöz képest 50 méterrel magasabban feltűnik a Transzszib. Jobbra használatban lévő, faaljas, R65 sínrendszerű, sajátcélú vágány ágazik (155.4). Áteresz (155.5) közelében megjelennek a település lakóházai. Az öt faaljas átmenővágány egyéni kijárati jelzőkkel rendelkezik, balra, az 5. mellett két oldalrakodó és fából készült raktár található, az 1. és 2. (jelenlegi átmenő fővágány) mellé betonozott oldalperonokat húztak, az egyszintes felvételi épület (156.0) jobboldalt, feljebb a domboldalon kapott helyet. A negyedik átmenőt ritkán használják. Öt percet tartózkodunk (18:45-18:50), utascsere nincs. A végponti váltókörzetet (156.5) patak felsőpályás hídja határolja, újabb patakhídon (156.650) haladunk, aszfaltutat metszünk fénysorompós átjáróban (156.8). A jobb vágány nyoma egy-egy talajban maradt faalj formájában mutatkozik. Kisnyílású hidakkal (157.250, 157.950) patakokat szelünk át. A főút a vasúttal párhuzamosan, jobboldalt fut, azon túl villanytelep működik, elbontott vágány nyomvonala sorol mellénk tőle.

Jobbról, ipartelepről sínpárok érkeznek, egybecsatlakoznak, a faaljas vontatóvágány fénysorompós átjáróban keresztezi az utat, majd fényjelzőkkel biztosítva csatlakozik (158.9) a Krugobajkalkához. Ugyanitt létesült 159. km megállóhely, rövid, fa oldalperonnal. Egy percre megállunk, utascsere ezúttal sincs. A peront követően balra, pályás telephez történik kiágazás (kutyával őrzött a terület, gerendahíd elemeket tárolnak rajta, három, lakójárműnek átminősített személykocsi, két hóeke, pőrekocsikon daruk, munkagépek, aljak, zúzottkődepó látható még). A megállóhelynél nyomvonalkorrekciót hajtottak végre a második vágány elbontásakor: a maradék utat a jobb helyén tesszük meg, hiszen így egyszerűbb a csatlakozás a jobbról közeledő fővonalhoz Szljugyanka-2 állomáson. A Kultucsnaja folyócskán felsőpályás acélhíd (159.8) segít át, az eredeti bal sínpár műtárgya - alsópályás, trapézövű, igen rozsdás - a helyén maradt. A Transzsziben az ED9m-0293 és 0042 járműegységeiből tízrészesre legózott elektricska tart Irkutszk irányába. A két vágány mellé sorolunk (160.3, ami 5305.0 a Transzszib számozása szerint) és 50-60 km/h-ról folyamatosan kifuttatva gurulunk be Szljugyanka-2 állomásra, ahol a Kultukon ipartelepi kiszolgálást végzett, Krugobajkalka-színtervű TEM2-7402-est és két teherkocsiját előzzük. VL85-188 araszol be a képbe tartályvonatával, az üres kocsikkal azután minden megerőltetés nélkül gyorsul igen impozáns dinamizmussal, nekirugaszkodva az erős emelkedőnek.
Szljugyanka-1 állomásra negyvenes tempóval cammogunk be, azonban így is -5-tel fékezünk le a peron mellett. Természetesen idesereglenek a halárusok, az első- és másodosztályú kocsik monitorjain azonmód megjelenik a figyelmeztetés, miszerint a lebonyolító iroda nem vállal felelősséget a hal minőségéért. (Kíváncsivá kezd tenni, hogy vajon mi az, amiért felelősséget vállal? Eddig nem árulták el...). Fűtőházba távozó előfogati gépeinktől elköszönünk, az ED9mk vezére felengedi a szedőket, bekapcsolja az automatikus vezetőrendszert és a vele járó kiegészítőt, SzAVPE kisasszonyt, a gépihangú utastájékoztatót. Amaz haladéktalanul közli, hogy az ajtók záródnak és Boljsoj Lug következik (másfél óra múlva, tegyük hozzá), mindezt olyan fahangon, hogy az oroszul nem tudó vendégekben talán felmerül: itt a vég. Remélhetőleg megnyugtatja őket, amint 19:50-kor, a menetrenddel összhangban kisurranunk a tiszta márvány felvételi épülettel büszkélkedő állomásról.

Saját erőből kellőképpen dinamikusan daráljuk le a távot. Glubokaja bejáraton ötperces megállásra kényszerülünk, és a Szljugyankától viszonylag szoros menetrend körülményei között nem tudjuk ledolgozni Irkutszkig. A háromvágányú szakaszon, Goncsarovo előtt a benyúló dombnyelvnél, a jobb ívben velünk párhuzamosan haladó, VL85-ösös teher tűnik fel másfél vonathossznyira. Az állomást megelőző híd 80 km/h lassújeles, átérve rajta keményen felhúzzuk a pályageometria megszabta 100 km/h-ra és végig tartjuk, ám képtelenek vagyunk akár egy centivel is megszorítani a magasoldalfalú kocsikból álló kígyót. Kiér a tranzit-tehervonalra, átszalad a hídon és eltűnik a szemünk elől. A "fapadosban" 60-70%-kal érte el csúcspontját a telítettség, a hátizsákos közönség megitta, amit csak látott, persze a vendégek sem óvatoskodtak a vonat készleteivel. Közben a büfé bárszékein ülve, néhány köbméternyi sör- és vodkaillatú felhő közepén, kéz a kézben jövőt épít az osztrák srác és az utaskísérőlány. Megtartva az ötperces elmaradást, 22:05-kor fékezünk le Irkutszk-Passzazsirszkij 3. peronjánál, a vendégek és a hátizsákos szekció nagyobbik része leszáll. A maradék majd a rendezőn (Irkutszk-Szortyirovocsnij) int búcsút a "Krugobajkalszkij Expressznek", és vélhetően a szervezettebb keretek között kiszolgált, külföldi vendégekre is ott várnak az utazási irodák buszai.
A tizedik nap (2009. június 15., hétfő) pontos ellentettje az előzőnek: borult, esős. Komolyabb terveim nincsenek, a városon belül maradok, a nagyon zuhogós órákat villamosozással töltöm. Az 1-es járaton kis közjáték történik, a Pervaja Szovjetszkajánál túl közel parkol egy autó, belóg az űrszelvénybe, sőt, el is kaszálnánk, ha folytatnánk utunkat. A villamosvezető közi a helyzetet, aki akar, a járművön marad, de hogy mikor folytatható a menet, azt senki sem tudja. Néhányan rendőrt emlegetnek, ahhoz azonban lusták, hogy legalább felhívják a mobiljukon - a pampogás, mint tudjuk, a létező legegyszerűbb időtöltés. Az előző megállóban felszállt ellenőr a vezetővel trécselésbe kezd, ez már sok a közelben üldögélő utasnak, szól nekik, hogy inkább a rendőröket hívnák. Ehelyett a városi közlekedési cég diszpécserközpontjába telefonálnak és bediktálják az autó rendszámát. Tíz percnyi ácsorgás végén egyszercsak megjelenik a gépkocsi tulajdonosa, a bocsánatkérés leghalványabb gesztusa nélkül indít és eltűz. A menet folytatható.
Az irkutszki vasúti múzeumot a rendező oldalában nyitották meg. Ezt sem túl egyszerű meglelni, a várostérkép ugyan nagyjából útbaigazít, ám se felirat, se egyéb. Szerencsére találok egy rendőrőrsöt, benyitok és az ügyeletesnél érdeklődöm - csak tudja, mi van a környékén, gondolom magamban. A csitai vasúti egyetem hallgatóival ellentétben ő valóban tájékozott. Kedvesen és korrektül megadja, hogyan találok oda, nagy zöld gőzmozdonyt említ, de azt is, hogy az útról nem fogom látni. Sajnos mégsem jutok be, mert csupán délelőtt tartózkodik itt a személyzetet képviselő hölgy, váltótársa nincs, és a szolgálata leteltével hazaviszi a kulcsot. A rossz hírt már az irkutszki Vontatási Egység biztonsági szolgálata közli.

A fűtőházlátogatást kihagyom, EP1-esek fotózásához nincs sok kedvem, a cargósokig meg kilométereket gyalogolhatnék az esőben. Azért lencsevégre kapom a rendőr által emlegetett zöld gépet - P36-0107 -, valamint a telephelyhez tartozó irodaépületet. Előtte nagyméretű, csillagos, sarló-kalapácsos, "Világ proletárjai, egyesüljetek!" feliratú szoborféleség idéz némi szovjet múltat, persze hamar rá lehet jönni, hogy nem egészen ez a szerepe, pusztán a TCs-5 egységnek adományozott kitüntetés megnagyobbított másával próbál büszkélkedni, arról pedig senki sem tehet, hogy a kitüntetést a szovjet időkben kapták a fiúk...
A telephelyről EP1p-005 áll ki, begurul az első átmenőre, ráérősen araszolva kivárja, míg megzöldül a kijárata, azzal eltűz Irkutszk-személyre, megkezdeni a soronkövetkező vontatási feladatát.
Buszozást és sétát kombinálva, a vasúti Irkut-híddal párhuzamos közúti műtárgyról próbálkozom az előbbi megörökítésével. Az Angara mellékvizének másik partján, ahol a Transzszib a főút alatt halad el, Irkutszk-Polovina viszonylatú elővárosi, a tízrészes ED9m-0239 akad az objektív elé. Az időjárás javulására remény sincs, beszerzek némi élelmet az előttem álló vonatútra és visszatérek a szállodába.

Tovább a hatodik rész eseményeire

Vissza a negyedik rész eseményeire

Vissza az utazás főlapjára